Λαϊκή φωνήΕβδομαδιαία εφημερίς πολιτική και ειδησεογραφική1945 - ;όργανο του Δημοκρατικού συνασπισμού Αχαΐας
Βασικός Συντάκτης ο Νίκος Μπελογιάννης , κυ
κλοφορούσε παράνομα στην Πάτρα και στις γύρω περιοχές έως και το 1938 και ήταν "Όργανο συσπείρωσης των λαϊκών αντιδικτατορικών δυνάμεων στην Πελοπόννησο"...
Eπιμέλεια Ιστολογίου: Πάνος Αϊβαλής, δημοσιογράφος

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

.."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη...
Νίκος Μπελογιάννης

~~

~~
πατήστε πάνω στην εικόνα

Translate {Μετάφραση]

"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Πρόσκληση για «κοινή αριστερή απάντηση»


ΣΥΝ, Αριστερά, κρίση


Π.Γ. του ΣΥΝ: 

Πρόσκληση σε όλες τις δυνάμεις της αριστεράς 
για κοινούς αγώνες απευθύνει το Π.Γ του ΣΥΝ 

κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει
«Οι κοινωνικές ανάγκες και το συμφέρον των εργαζομένων απαιτούν κοινή αριστερή απάντηση», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Πολιτικό Γραφείο του ΣΥΝ, καλώντας όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς  «να απαντήσουν θετικά και παρά τις υπαρκτές διαφορές, να βρουν λύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις όποιες αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος» και να πορευθούν σε κοινούς αγώνες.     
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Στο πλαίσιο του μνημονίου και του Συμφώνου για το Ευρώ, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα αντικοινωνικά και αντιλαϊκά μέτρα για την επιβολή λιτότητας και την εκποίηση του δημόσιου πλούτου και των υποδομών, με χρονικό ορίζοντα που υπερβαίνει κατά πολύ τη θητεία της και με δραματικές συνέπειες που θα πλήξουν διαχρονικά τους εργαζόμενους, τους νέους, την συνοχή της κοινωνίας μας.
Η Π.Γ. εκτιμά πως το κύριο σήμερα είναι να αναπτυχθεί ένα πλατύ μέτωπο ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Μέτωπο αντίστασης και αλληλεγγύης που θα επιδιώκει την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και της ίδιας της κυβέρνησης και θα προωθεί την ιδέα κυβερνητικής λύσης από ένα συνασπισμό δυνάμεων που με βάση ένα κοινό αριστερό και προοδευτικό πρόγραμμα μπορούν να διαμορφώσουν μια νέα πολιτική ελπίδα για το λαό της χώρας μας.
Στο πολιτικό επίπεδο σε ένα τέτοιο μέτωπο μπορούν να συμμετάσχουν οι δυνάμεις της Αριστεράς - κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής - οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής οικολογίας, ομάδες και πολιτικά πρόσωπα, προερχόμενα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και που στέκονται από προοδευτική σκοπιά ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.
Η Π.Γ. εκτιμά ότι η παρούσα φάση αποδεικνύει πως η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε ως πειραματόζωο και δεν είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Το ζήτημα του χρέους αγκαλιάζει όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και το Ευρωπαϊκό μνημόνιο αποτελεί θηλιά για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, τους αγρότες, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες και τη νέα γενιά.
Η περίπτωση της Πορτογαλίας είναι από πολλές απόψεις χαρακτηριστική και διδακτική. Η κυβέρνηση Σόκρατες εφάρμοσε πολιτικές λιτότητας χωρίς μνημόνιο και όμως δεν πέτυχε, αντίθετα «έπεσε» από την κοινωνική κατακραυγή. Η «υπηρεσιακή  κυβέρνηση» συζητά, χωρίς καμιά νομιμοποίηση, την ένταξη της Πορτογαλίας στο μηχανισμό της «τρόικας», πράγμα που αποδεικνύει πως το ο στόχος δεν είναι η απαλλαγή από το χρέος αλλά η υποταγή των κοινωνιών στην νεοφιλελεύθερη πολιτική.
Την ίδια στιγμή, όμως στην Πορτογαλία διαμορφώνονται οι όροι μιας νέας ελπίδας. Οι Αριστερές πολιτικές δυνάμεις συζητούν. Η πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπειών από το Μπλόκο της Αριστεράς και το Κ.Κ.Πορτογαλίας ανέδειξε τη δυνατότητα κοινής παρουσίας της Αριστεράς στους αγώνες και τη διάθεση για μετεκλογική συνεργασία στη νέα Βουλή.
Ο ΣΥΝ προτείνει και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη το δρόμο της κοινής δράσης, του διαλόγου και της διερεύνησης των δυνατοτήτων πολιτικών συνεργασιών. Οι κοινωνικές ανάγκες και το συμφέρον των εργαζομένων απαιτούν κοινή αριστερή απάντηση. Όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς πρέπει να απαντήσουν θετικά και παρά τις υπαρκτές διαφορές, να βρουν λύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις όποιες αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος.     
Στο επόμενο χρονικό διάστημα καλούμαστε σε κοινούς αγώνες.
Η Πρωτομαγιά, η Πανελλαδική Πανεργατική απεργία μέσα στο Μάη, οι δράσεις για τον ένα χρόνο από την ψήφιση του μνημονίου, οι δράσεις ενάντια στην πυρηνική ενέργεια, η μάχη ενάντια στο Ευρωπαϊκό μνημόνιο πρέπει να έχουν την κοινή υπογραφή της Αριστεράς.
Ο ΣΥΝ θα διαθέσει όλες του τις δυνάμεις σ' αυτή την κατεύθυνση με τη σιγουριά ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οριακής ιστορικής στιγμής».

*  *  *

Σημ.:
.... επιτακτική η ανάγκη σήμερα που η λαίλαπα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του ΠΑΣΟΚ καταλύει κάθε εργασιακό κεκτημένο να δοθεί κοινός και ενωτικός Αγώνας από τις Αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις τούτου του τόπου... έχοντας στο μυαλό μας Αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους όπως ο Νίκος Μπελογιάννης, ο Νίκος Πλουμπίδης, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο Σωτήρης Πέτρουλας και τόσοι άλλοι σύντροφοι στην ιδέα της λαϊκής κυριαρχίας και στο γκρέμισμα του καπιταλισμού... 
από έναν ανένταχτο αριστερό 

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Ο απεργιακός Δρόμος κυκλοφορεί εκτάκτως την Πέμπτη 7 Απριλίου στα περίπτερα


Ανδρονίκου 18, 11854, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3468282, Φαξ: 210-3473561
info@edromos.gr
www.edromos.gr

Ο απεργιακός Δρόμος κυκλοφορεί εκτάκτως την Πέμπτη 7/4

Αυτή τη βδομάδα ο Δρόμος της Αριστεράς κυκλοφορεί την Πέμπτη 7/4. Όχι για να προλάβει ή να σπάσει την απεργία των εργαζομένων στον Τύπο, αλλά για να μιλήσει και να αναδείξει την απεργία.
Στο έκτακτο φύλλο του Δρόμου, που είναι αφιερωμένο στην απεργία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μπορείτε να διαβάσετε:

Editorial: Υπέρ της απεργίας χωρίς «εάν» και «αλλά»!
Το είπε η τηλεόραση..., του Σταμάτη Μαυροειδή
Να δεις τι σου ’χω για μετά…, του Βασίλη Κουφόπουλου
Ένα προϊόν χωρίς αγοραστές, του Βασίλη Μουλόπουλου, βουλευτή επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφου
Στον «πόλεμο» οι… άλλες φωνές απαγορεύονται, του Άρη Χατζηστεφάνου
Ειδήσεις και τομάτες, του Μάριου Διονέλλη
Ο μαραθώνιος αγώνας απαιτεί ενότητα
Συνέντευξη με τον Σταμάτη Νικολόπουλο, πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ
Κλιμάκωση και σύνδεση με όλους τους εργαζόμενους
Συνέντευξη με τον Αντώνη Νταβανέλλο, γενικό γραμματέα της ΕΣΗΕΑ
Κλάδος υπό εξαφάνιση
Συνέντευξη με τον Μάριο Λώλο, πρόεδρο της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος
Αποφασισμένοι για αγώνα μέχρι τέλους
Συνέντευξη με τον Γιώργο Δεληκάρη, πρόεδρος της ΕΤΙΤΑ
Μεσαίωνας σε ιλουστρασιόν έκδοση, του Χρήστου Πραμαντιώτη, μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ)
Ο Τύπος οργανικό κομμάτι του πολιτικού συστήματος που κλονίζεται
Συνέντευξη με το Χριστόφορο Βερναρδάκη, καθηγητή πολιτικών επιστημών και επιστημονικό σύμβουλο της VPRC
Το προμελετημένο τέλος του εργατικού ρεπορτάζ, της Christine Buckley, συντάκτριας του Journalist, του περιοδικού της Εθνικής Ένωσης των Δημοσιογράφων - NUJ (National Union of Journalists. Διετέλεσε βιομηχανικός συντάκτης στους Times από το 1999 ώς το 2009
Τέλος εποχής για τον Τύπο;, του Χρήστου Γιοβανόπουλου
Πληροφορία και δημόσιος διάλογος, του James Curran, καθηγητή επικοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου
Η κατασκευή της συναίνεσης μέσω των ΜΜΕ, της Αριάδνης Αλαβάνου
Η μνημονιακή διαπλοκή
«Δεν μας ενδιαφέρει η Περιφέρεια», του Αλέξη Αλεξιάδη
Στο κόκκινο τα ΜΜΕ και της Θεσσαλονίκης, του Λευτέρη Αρβανίτη
Οι «σφαγές» στην Πάτρα και τα καμώματα της ΕΣΗΕΠΗΝ, της Κατερίνας Παγουλάτου
Μήπως είναι καλύτερα να πεθάνει αυτή η δημοσιογραφία;, της Ματίνας Παπαχριστούδη
Αλήτες, ρουφιάνοι…, του ΚΙΜΠΙ
Τώρα που σφίγγουν οι κώλοι..., του Στέλιου Ελληνιάδη
Αγώνες και δεσμοί με την κοινωνία, του Σωκράτη
Σκιτσάρει ειδικά για την απεργία ο Πέτρος Ζερβός

Εφημερίδα Δρόμος. Εκτάκτως αυτή την Πέμπτη 7/4 στα περίπτερα.

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Απάντηση κόλαφος για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα τον απορριμμάτων και τους δεκάδες ΧΥΤΑ/ ΧΥΤΥ που χτίζει σε όλη την Ελλάδα και η οποία δικαιώνει ουσιαστικά τη σθεναρή αντίσταση των πολιτών στην Κερατέα και αλλού,


ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Δελτίο Τύπου


  • Απάντηση κόλαφος για την κυβέρνηση και την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και των ΧΥΤΑ, του Επιτρόπου για το Περιβάλλον κ.  Potočnik στο Ν. Χουντή
  • Συνάντηση κ. Potočnik με Ν. Χουντή την ερχόμενη Παρασκευή (8/4/2011) στην Αθήνα

Απάντηση κόλαφος για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα τον απορριμμάτων και τους δεκάδες ΧΥΤΑ/ ΧΥΤΥ που χτίζει σε όλη την Ελλάδα και η οποία δικαιώνει ουσιαστικά τη σθεναρή αντίσταση των πολιτών στην Κερατέα και αλλού, έδωσε χθες το βράδυ στο Στρασβούργο ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Potočnik απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.

Μερικά μόνο από τα σημεία της απάντησης του Επιτρόπου είναι τα ακόλουθα:
  • «Θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει και πέρα από αυτή την επιλογή διαχείρισης αποβλήτων, να ξεφύγει από τους ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ και να φτάσει σε πιο σύγχρονες μεθόδους που βασίζονται στην ανάκτηση και την ανακύκλωση.» ….
  • «Η πρόληψη των απορριμμάτων είναι η πιο επιθυμητή λύση, μετά έρχεται η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση και άλλοι τρόποι ανάκτησης, και σε ενεργειακό επίπεδο, με τελευταία και έσχατη λύση την Υγειονομική ταφή (ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ)»…..«Υπάρχει δυνατότητα απόκλισης από την ιεραρχία αλλά τα κράτη θα πρέπει να δίνουν βάσιμη αιτιολόγηση»
  • «Άρα η υγειονομική ταφή, που είναι η έσχατη λύση, θα πρέπει να θεωρείται από το κράτος μέλος η λιγότερο επιθυμητή…… «θα πρέπει να γίνεται η διαλογή στην πηγή και αυτή είναι η πιο επιθυμητή μέθοδος διαχείρισης των απορριμμάτων.»
  • «Πάντως η πιο φτηνή και πιο εύκολη μέθοδος είναι η διαλογή στην πηγή για να διαχωρίζονται τα υλικά και οι πρώτες ύλες από τα απορρίμματα.»
  • Τυχόν «δημιουργία νέων χώρων υγειονομικής ταφής, υπό τον όρο ότι είναι έσχατη και αναπόφευκτη λύση, και στο βαθμό βέβαια που τηρούνται οι υγειονομικές προδιαγραφές για την ταφή των απορριμμάτων, με βάση την αντίστοιχη οδηγία.»
  • «Θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, συνάδουν με τους στόχους και τις προϋποθέσεις που ορίζει η νομοθεσία μας για τα απόβλητα. Στην περίπτωση της Ελλάδας είναι απαραίτητο να μειωθεί η Υγειονομική ταφή και να αυξηθεί η ανακύκλωση με χωριστή αποκομιδή και διαλογή στην πηγή. Αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως ευκαιρία γιατί μπορεί να δημιουργήσει και θέσεις απασχόλησης σε όλη τη χώρα. Επίσης θα πρέπει να διαδοθούν οι βέλτιστες πρακτικές», ….
  • «ενώ, τέλος, θα ήθελα να πω στον αξιότιμο Βουλευτή ότι αύριο θα πάω στην Ελλάδα για δύο μέρες όπου θα έχω εκτενή επίσκεψη και θα συζητήσω όλα τα θέματα σε βάθος με τους αρμοδίους φορείς».

Στη δευτερολογία του ο Ν. Χουντής, αφού σημείωσε ότι οι αναφορές του Επιτρόπου «δίνουν κάποια ελπίδα», τον  προέτρεψε  «Αφού λοιπόν, κύριε Επίτροπε, θα πάτε αύριο στην Ελλάδα σας προτείνω να επισκεφτείτε μια περιοχή κοντά στην Αθήνα, την Κερατέα, όπου για 4 μήνες τώρα υπάρχει καθημερινή σύγκρουση των κατοίκων με τις αστυνομικές δυνάμεις που στρατοπεδεύουν εκεί, με τραυματισμούς, σχετικά με την εγκατάσταση ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ».
Και συνέχισε «Εφόσον είναι η χειρότερη από τις αποδεκτές λύσεις, γιατί κάνετε δεκτές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για κατασκευή ΧΥΤΑ, όπως αυτή που ενδεχομένως επισκεφτείτε αύριο (Γραμματικό)  όπου αποκαλύφθηκε ότι υπάρχουν ρέματα μέσα στο έργο κατασκευής του ΧΥΤΑ που θα οδηγούν τα σκουπίδια μέσα στη θάλασσα;»
Και κατέληξε «έχουμε να κάνουμε με ένα περιβαλλοντικό και οικονομικό σκάνδαλο Αν δεν παρέμβετε, αν δεν σταματήσετε αυτό το σκάνδαλο, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δε θα λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα»

Ανακοινώνεται ότι με αφορμή την επίσκεψη του κ. Potočnik στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Επιτρόπου με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή την Παρασκευή 8/4/2011 στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, όπου θα του εκθέσει τις αδυναμίες του Περιφερειακού Σχεδιασμού για διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα και ειδικά στην Αττική και θα του παραδώσει συγκεκριμένη καταγγελία με κραυγαλέες παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας κατά τον σχεδιασμό και την κατασκευή του ΧΥΤΑ Γραμματικού, που μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον.



06.04.2011                                                                                         Το  Γραφείο Τύπου